12. jul, 2022

Å plante en hage er å tro på i morgen

Sommeren står for døren. Vi runder av inn mot sommeren i jobblivet, klargjør planer for høsten, stopper opp litt. Det er tid for litt ettertanke, skru av autopiloten?

Når vi står ved en slik pauseplass, et nullpunkt, kan vi tenke bakover, tenke nå, og tenke framover. Hvilke muligheter gir det oss?

  1. Se bakover med forståelse.

Vi lærer av både godt og vondt, det som skjer oss på jobb og fritid, alt. Det handler om "Livet og de". Det betyr ikke at vi skal godta vonde ting noen har gjort mot oss. Det er systemer for å ramme inn slike hendelser. Og det er ganger vi trenger de gode hjelperne for å komme oss på rett spor. Men alt som skjer har vi med oss hver dag, på jobb og fritid.

Kan du se for deg et skap med masse hylleplass, der du lagrer de ulike hendelsene i livet ditt, gode og vonde. De står der, men du er ikke bundet til dem. Og best av alt, du trenger ikke bære på dem. Du kan se på dem og anerkjenne at de finnes. Du kan velge å se på dem for å kjenne på gleden, sorgen eller sinnet. Og så gå videre. Det handler om å se de lange linjene, akseptere at det som har vært, har vært. Vi tar med oss kjennskap, kunnskap og erfaringer.

«Det du aldri klarte glømma, la det gå. Ingen klare å endra på fortiå.

Nyt av en ro og kjenna på fred….»

Britt Synnøve Johansen. Svevesøvn.

  2. Se framover med håp.

Når vi ser rundt oss, er det mye vi kan fortviles over, og det kan gjøre at tanken på det som kommer kan oppleves som håpløst. Det er uro og skremmende spådommer for framtida. Vi tar det inn over oss og påvirkes i ulik grad – og det skal vi. Men ser vi oss tilbake har generasjonene før oss hatt sin uro og sine skremmende spådommer. Jeg tror vi er her vi er i dag, fordi mange valgte å satse på håpet – for framtida og det de tror på. De valgte i praksis og i billedlig form å bygge en hage. De brettet opp armene, jobbet sammen eller hver for seg. De hadde mål og retning, styrt av verdier og valg. Håp og tro. For samfunnsliv, bedrifter og individer. Og vi kan se oss tilbake med forståelse, og mange ganger takknemlighet. Og med bakgrunn i det velge håpet.

Framover er ikke en passiv reise. Vi må sette vilje og handlekraft bak ønsker og håp. Vi må plante nye hager!

3. Se rundt deg med kjærlighet.

Det er et valg, et tankesett, et par briller vi tar på: å se rundt oss med kjærlighet. Det gjør noe med oss selv, det gjør noe med dem vi treffer. Det gjør noe med måten jeg opptrer på som leder eller medarbeider. Det påvirker oss i familien, blant venner. I det store bildet vil det påvirke samfunnet vårt. Kjærlighet og raushet og mangfold hører sammen.

 Å se rundt seg med kjærlighet i jobbsammenheng handler å se og ta vare på mennesket i organisasjonen. Det handler om å behandle den ansatte med kjærlighet. I Stavanger Aftenblad sto det nylig en artikkel om dette. Sitat derfra:

 «Dine medarbeidere ønsker ikke nødvendigvis mer, raskere, flere. De vil ha kvalitet, balanse, bærekraft og kjærlighet. Kjærlighet betyr god balanse mellom jobb og privatliv, utvikling og innsikt, en større mening med det de gjør. Kan du og ditt selskap levere på det?»

 Jeg hørte nylig om en bedrift som hadde ansatt Head of love. Hvordan påvirker det bedriftskulturen?

 Når du er ute og planter og steller i hagen din, sitter på terrassen og koser deg, oppsøker sjølivet eller lar blikket vandre utover et landskap fra en fjelltopp – det du gjør når du har gode feriedager, ta med deg dette videre:

«Se bakover med forståelse, framover med håp og rundt deg med kjærlighet».

Ukjent

Kilder:

Stavanger Aftenblad

Tekst: Å plante en hage er å tro på i morgen, har jeg hentet fra: https://www.kjerstimunkejordlamb.no/products/aplanteenhage

Del denne siden