Fargene i tilværelsen - ord

«For en flott bukett! Er det du Liv som har hatt med blomster?» Fredrik ser på den fargerike buketten på bordet i kaffekroken. «Jeg fant dem i skogen da jeg gikk til båten i dag», svarer Liv. «Jeg er så glad i blomster, og nå når jeg ikke har hage lenger plukker jeg dem der de står og pynter langs veien.  Det er så mange arter og så mange former, naturen er fantastisk!».

Denne morgenen ble det en prat om farger, forskjellighet og hvordan vi bruker farger i beskrivelser og knytter dem til begreper som gir mening i språket vårt.

Noen kategoriserer sin indre verden i farger, kalt synestesi. Vi bruker ofte farger som bilder på hvordan dagen er på jobb, hjemme, sosialt eller i livet generelt.

Fargene i tilværelsen

En skitur i vinter startet bra, med sol, stille og brukbart føre. Alt lå til rette for at målet for dagen kunne nås og turen kunne nytes underveis. Men så hendte det noe: Det begynte plutselig å blåse opp, det ble svært vanskelig å skjelne konturene i terrenget, det ble jordmørkt. Ikke lenge etter begynte det å snø tett. Alle holdepunkter, kontraster og sikt var borte! Alt gikk i HVITT.

Er fargen på tilværelsen slik at alt går i hvitt, det koker rundt deg, du har ingen holdepunkter for å komme deg videre? Da må du gjøre som på fjellet: orientere deg så godt du kan, ta peiling på neste kvist i løypa og roe ned farten betraktelig. Kanskje til og med stoppe opp til du får oversikten. Kanskje fjellvettreglene kan være til hjelp? Det er ingen skam å snu? Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig?

For noen går fargen på tilværelsen i SVART. Alt er mørkt, vondt, vanskelig, tungt og energiløst. De ser ikke lyspunkter noen steder. Har en svart farge på tilværelsen, kan det være viktig at du som leder, kollega eller medmenneske tar kontakt for å bistå med lyspunkter for å komme videre. Vi kan ikke leve livet for andre, men det ligger mye god støtte i å se og høre. Være der for hverandre.

Når fargen på tilværelsen er GRÅ, er det heller ikke særlig gledefylt, energifylt og stort engasjement. En grå tilværelse er bildet på tristhet, monotoni, kanskje på et A4-liv når du egentlig drømmer om seiltur i Karibien?

Noen har en tilværelse der de ser RØDT. Det er bildet på at det er aktiverte følelser, negative følelser, opplevde grunner til å være sint, fullt av adrenalin og barriere-energi. Noe eller noen står i veien, hinderet må forseres eller fjernes. Vi bruker uttrykket at vi koker. Da kan vi koke over, og det er det ikke rom for på alle arbeidsplasser, i alle hjem, i de ulike delen av landet vårt eller i sosiale lag. Det er ofte skambelagt å miste beherskelsen og tegn på manglende kontroll.

GRØNT er håpets farge. Naturen har kledd seg i grønt, og den grønne fargen på tilværelsen er ikke ensartet: mørkegrønn, irr-grønn, gul-grønn, blå-grønn? Vi sier at "håpet er lysegrønt". Det å ha et håp, en grønn farge på tilværelsen, gir masse energi. S

Så møtes vi i de daglige oppgavene, enten tilværelsen vår går i hvitt, svart eller grått, om vi ser rødt, svever på en rosa sky eller er preget av vårens yrende grønn-farger.

Kanskje vi kan tenke over hva vi selv kan gjøre for å sette en farge tilværelsen for oss selv og andre som vi ønsker?

Og kanskje vi kan se etter fargene i tilværelsen? Det gir for de fleste et flott sammensatt bilde av mange ulike farger og nyanser.

 Utdrag fra Fargene i tilværelsen, fra boka Arbeidshverdag med energi

Fargene i tilværelsen - toner

Ava Everland med What a wonderful world

Del denne siden